Rántás

Rántás

A rántás liszt és valamilyen zsíradék összekeverésével készül. A zsíradék lehet vaj, olaj, libazsír, sertészsír. Fontos, hogy fűszerekkel a rántást nem pirítjuk meg, mert megégnek és rossz ízt adnak.

A rántás elkészítése

A zsíradékot felmelegítjük, felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kavarással megpíritjuk. A píritással megváltozik az íze, így az ételeket megszínezi.

Rántás előkészítése

Rántás előkészítése

Rántás alapanyagok összekeverése

Rántás alapanyagok összekeverése

Rántás forrósítás

Rántás forrósítás

Kész rántás

Kész rántás

Rántások típusai:

  • hideg: a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel
  • meleg: a meleg rántást hideg vízzel öntjük fel

Bármelyiket készítjük, a vizet mindig fokozatosan adjuk hozzá, mert így nem csomósodik meg.

Száraz rántás

Zsírmentes, diétás főzésnél használjuk. Zsír nélkül készítjük el a rántást. A lisztet zsír nélkül megpirítjuk, lehűtjük majd felengedjük hideg vízzel. Ezt az ételekhez szűrve adjuk hozzá, a zsírt pedig külön adagoljuk.

Rántások fajtái:

  • fehér: a lisztet zsírral, addig hevítjük, amíg a liszt átfehéredik. Ezt a rántást használjuk a krémlevesekhez
  • barna: a lisztet sötét zsemleszínűre, barnára pirítjuk. Rántott levesekhez, hagymamártásokhoz ajánljuk
  • zsemleszínű: Ebben az esetben kisebb mértékben pirítjuk meg a lisztet. Ezt leveseknél, főzelékeknél és egyszerű mártásoknál használjuk

 

Print Friendly, PDF & Email
Comments are closed.
RSS
Follow by Email